Zelf zonne-energie opwekken?

Kom dinsdag 26 mei naar de Zon zoekt Drent-informatieavond in het gemeentehuis in Zuidwolde

Op dinsdag 26 mei vindt een bijeenkomst plaats van de campagne ‘Zon zoekt Drent’ in het gemeentehuis in Zuidwolde om 20.00 uur. De gemeente De Wolden, provincie Drenthe, Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en de Natuur en Milieufederatie Drenthe willen met deze campagne samen zorgen voor meer megawatt zonne-energieopwekking in Drenthe. Tijdens de avond is er aandacht voor de zonnekaart van de gemeente en de zonnelening. Daarnaast kunnen geïnteresseerden rechtstreeks vragen voorleggen aan het Drents Energieloket, aan ervaringsdeskundigen en leveranciers. Wethouder Jan ten Kate: “Het kan zijn dat er nog vragen leven rondom de overstap naar zonnepanelen. Om deze te beantwoorden organiseren we deze avond waar we alle
kennis hebben gebundeld/aanwezig is.”

De zonnelening
De gemeente De Wolden en de provincie Drenthe trekken in 2015 geld uit voor leningen aan inwoners, zodat die zonnepanelen kunnen kopen. Woningeigenaren kunnen tegen een lage rente maximaal 7.500 euro lenen. De zonnelening wordt tijdens de avond verder toegelicht. Ook is SNN aanwezig om vragen te beantwoorden over de lening. Vanaf maandag 1 juni is het mogelijk een zonnelening aan te vragen via www.snn.eu.

De zonnekaart
Met de zonnekaart is binnen een paar muisklikken te zien of een dak geschikt is voor zonnepanelen. De kaart geeft ook gelijk aan wat een dak aan energie kan opleveren en hoeveel geld het uiteindelijk opbrengt. De kaart is te vinden op www.dewolden.zonnekaart.nl. Ruim 3.600 woningeigenaren uit De Wolden met een zeer geschikt dak voor zonnepanelen zijn door de gemeente met een brief uitgenodigd voor de bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst wordt een uitgebreide demonstratie worden gegeven van de zonnekaart.

Drents Energieloket
Op www.drentsenergieloket.nl kunnen geïnteresseerden terecht voor vragen over het energiezuiniger maken van de woning: Welke stappen kan men nemen? Wat is er allemaal mogelijk? Zijn er subsidies voor? Als er vragen zijn, dan is het loket telefonisch en via e-mail te bereiken. Het Drents Energieloket voorziet woningeigenaren van onafhankelijke adviezen en is niet gelieerd aan bedrijven. Tijdens de bijeenkomst op 26 mei is de energieadviseur van het Drents Energieloket aanwezig om vragen te beantwoorden. Meer informatie staat op www.zonzoektdrent.nl.