Open Monumentendag in De Wolden op zaterdag 12 september

Zaterdag 12 september is het Open Monumentendag in De Wolden. De Wolden sluit daarmee aan bij de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 12 en zondag 13 september. Wethouder Jan ten Kate opent de Open Monumentendag op 12 september om 10.00 uur door het luiden van de bel op de Bellemarkt in Echten. Tegelijkertijd is dit de opening van de Bellemarkt.

Dit jaar is het thema van de Open Monumentendag ‘Kunst en Ambacht’. Zowel de kunst als het ambacht in en rond het monument staan centraal. Daarom volop aandacht voor de architectuur van het monument zelf. Tegelijkertijd wordt ook de ambachtskant belicht: het stucwerk, de wandbeschilderingen, de tegeltableaus, het metselwerk, de betimmeringen, glas-in-lood.

Monumentenfietsroute
Monumentendag valt samen met de feestweek van Ruinerwold. Maak van die gelegenheid gebruik en beleef cultureel Ruinerwold op een speciaal voor deze gelegenheid uitgezette fietstocht. De opengestelde monumenten Ruinerwold worden door de fietsroute aangedaan en zijn ook startplaats vanaf 10.30. Ook zijn hier de routebeschrijvingen verkrijgbaar. Op dewolden.nl staat een overzicht van de startplaatsen.

Gratis toegang tot historische locaties
Wethouder Jan ten Kate: “Net als vorige jaren is er van alles te doen. Tal van inwoners zetten zich in om geïnteresseerden het mooie historierijke De Wolden te laten zien.” In de gemeente zijn verschillende locaties gratis te bezichtigen tijdens de Open Monumentendag. Zoals de molens in Ruinen en de Wijk, de Bartholomeuskerk in Ruinen, Huize Echten in Echten, het Bezoekerscentrum van het Drents Landschap in de Wijk en een aantal historische boerderijen in Ruinerwold. Een compleet overzicht van de locaties is te vinden op dewolden.nl/nieuws.