Burgernet

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen inwoners, gemeenten en de politie. De achterliggende gedachte is eenvoudig:
Hoe meer ogen en oren we gebruiken bij de opsporing van een vermist persoon of verdachte, hoe groter de kans dat we deze samen vinden!

“Met Burgernet kan iedereen een actieve rol spelen in de veiligheid en leefbaarheid van zijn of haar omgeving. Burgernet sluit aan bij de behoefte van inwoners om zelf iets te kunnen doen om de veiligheid van hun omgeving te verbeteren. Hoe meer mensen meedoen aan Burgernet, hoe groter de kans dat verdachten en vermiste personen worden opgespoord”, aldus burgemeester Roger de Groot.

Wie zich aanmeldt voor Burgernet, ontvangt Burgernet-acties op zijn telefoon via sms of spraakberichten. Burgernet wordt ingezet op het moment dat de politie een melding binnenkrijgt van bijvoorbeeld een vermissing, een overval of een inbraak die enkele minuten eerder heeft plaatsgevonden. Er moet dan wel sprake zijn van een signalement van een persoon en/of omschrijving van een voertuig. Als de actie ten einde is, ontvangen deelnemers meestal binnen een uur een bericht over het resultaat van de actie.

Daarnaast ontvangen deelnemers burgernetberichten via een e-mail. Mailacties vanuit Burgernet zet de politie, in samenwerking met de gemeente, in om te waarschuwen voor of om hulp te vragen bij het oplossen van een misdrijf. Zo wordt er bijvoorbeeld gewaarschuwd voor een toename van het aantal auto-inbraken of worden inwoners gevraagd om informatie naar aanleiding van een inbraak die bij in de buurt heeft plaatsgevonden.

Inmiddels zijn bijna alle gemeenten in Nederland actief met Burgernet. Landelijk telt Burgernet bijna anderhalf miljoen deelnemers. Voor meer informatie: kijk op www.burgernet.nl of mail naar burgernet@drenthe.politie.nl.
Bij de receptie van het gemeentehuis in Zuidwolde zijn tevens folders beschikbaar.

Aanmelden?
Wilt u ook een actieve rol wil spelen in de veiligheid van uw  woon- en leefomgeving, meld u zich dan aan via www.burgernet.nl!
Geen internet? Bij het gemeentehuis zijn ook aanmeldkaarten beschikbaar.