Burgernet

Inwoners van gemeente De Wolden kunnen zich aanmelden voor Burgernet. Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen inwoners, gemeenten en de politie. De achterliggende gedachte is eenvoudig: hoe meer ogen en oren we gebruiken bij de opsporing van een vermist persoon of verdachte, hoe groter de kans dat we deze samen vinden.

Burgemeester Roger de Groot: “Met burgernet kan iedereen een actieve rol spelen in de veiligheid en leefbaarheid van zijn of haar omgeving. Burgernet sluit ook aan bij de behoefte van inwoners om zelf iets te kunnen doen om de veiligheid van hun omgeving te verbeteren. Ik vraag u allen om mee te doen. De veiligheid van uw omgeving raakt ons immers allemaal. Hoe meer mensen meedoen aan Burgernet, hoe groter de kans dat verdachten en vermiste personen worden opgespoord.”

Iedere bijdrage telt
Wie zich aanmeldt voor Burgernet, ontvangt burgernetacties op zijn telefoon via sms of spraakberichten. Burgernet wordt ingezet op het moment dat de politie een melding binnen krijgt van bijvoorbeeld een vermist kind, een overval of een inbraak die enkele minuten eerder heeft plaatsgevonden. Er moet dan wel sprake zijn van een signalement van een persoon en/of omschrijving van een voertuig. Als de actie ten einde is, ontvangen deelnemers meestal binnen een uur een bericht over het resultaat van de actie.

Daarnaast ontvangen deelnemers burgernetberichten via een e-mail. Mailacties vanuit Burgernet zet de politie, in samenwerking met de gemeente, in om te waarschuwen voor of om hulp te vragen bij het oplossen van een misdrijf. Zo wordt er bijvoorbeeld gewaarschuwd voor een toename van het aantal auto-inbraken, of worden inwoners gevraagd om informatie naar aanleiding van een inbraak die bij in de buurt heeft plaatsgevonden.

Burgernet werkt
Inmiddels zijn bijna alle gemeenten in Nederland actief met Burgernet. Landelijk telt Burgernet bijna anderhalf miljoen deelnemers. Kijk voor meer informatie op www.burgernet.nl. Mailen kan ook naar burgernet@drenthe.politie.nl. Bij de receptie van het gemeentehuis in Zuidwolde zijn folders beschikbaar.

Aanmelden?
Wie ook een actieve rol wil spelen in de veiligheid van zijn of haar woon- en leefomgeving kan zich nu aanmelden via www.burgernet.nl. Geen internet? Bij de gemeenten zijn aanmeldkaarten beschikbaar.