AED

In maart 2010 startte DB Rune de voorbereidingen voor een dekkend netwerk van AED’s in Ruinen. In het begin ondersteunt door de locale EHBO-vereniging.

Tijdens het hele proces ondersteunt door de Vereniging Hart Veilig Drenthe. Vanuit het bestuur hield Jan de Lange zich met dit project bezig, hierbij ondersteunt door een zeer actief en betrokken lid, Hilbert Wittink. In het begin liep het niet storm met de werving van vrijwilligers. Maar gaandweg het verloop van het jaar meldden zich steeds meer mensen die deel uit wilden gaan maken van het netwerk. Na een paar informatieavonden in de Tump en de brandweerkazerne konden we aan het eind van 2010 maar liefst 34 mensen aanmelden, waaronder de hele blusgroep Ruinen.AED

Dit is volgens de Vereniging Hart Veilig Drenthe een aanzienlijk aantal.

23 maart 2011 was het dan zover. Middels een proefalarm konden we zien dat het netwerk daadwerkelijk werkt.

Ruinen is inmiddels voorzien van 3 AED’s waardoor praktisch het hele dorp gedekt is. Om de aangemelde vrijwilligers te bedanken en om eventuele reanimatie minder bezwaarlijk te maken, heeft DB Rune aan alle deelnemers een Pocket Breezer ter beschikking gesteld. Dit is een maskertje dat bij mond op mond beademing gebruikt kan worden. Het maskertje is door de Smink Ambulance Dienstverlening gesponsord.

AED NETWERK RUINEN
Elk jaar krijgen zo’n 16.000 mensen een hartstilstand, het merendeel in eigen woonomgeving. Bij een melding van een mogelijke hartstilstand roept 112 naast 2 ambulances tegenwoordig ook burgerhulpverleners op om de reanimatie op te starten in afwachting van de professionele hulpverlening. Deze burgerhulpverleners wonen of werken in de omgeving van het slachtoffer en kunnen dus veel sneller ter plaatse zijn dan de ambulance. Om deze burgerhulpverleners zo snel mogelijk bij het slachtoffer te krijgen heeft men zogenaamde RON’s (reanimatie oproep netwerken) bedacht. Middels SMS of app wordt men opgeroepen voor een reanimatie. Dit systeem is geheel vrijblijvend voor de vrijwilligers. Desondanks zijn op deze manier al vele levens gered.
Op initiatief van Dorpsbelangen Rune, destijds onder leiding van Jan de Lange en Hilbert Wittink, heeft ook Ruinen sinds 2011 een dekkend netwerk van AED’s en vrijwilligers die kunnen reanimeren. Ruinen is voorzien van 3 AED’s waardoor het hele dorp praktisch gedekt is. In de afgelopen jaren zijn er al diverse oproepen geweest en is gebleken dat het oproepsysteem uitstekend werkt.

LOCATIE AED’S
Dorpshuis ’t Neie Punt, Jan Wierengaweg 109
Sportpark De Baete, Wolvenweg 10
SMINK Medische Dienstverlening, De Heurinks 15

ONDERHOUD
AED’s hebben onderhoud nodig, elektroden en batterijen moeten regelmatig vervangen worden. Dit kost geld, maar gelukkig is dit geregeld. De AED in het dorpshuis wordt onderhouden door Huisartsenpraktijk Ruinen. De AED bij De Baete wordt onderhouden door alle gebruikers van het sportgebouw en het openluchttheater. De 3e AED wordt onderhouden door SMINK Medische Dienstverlening.

BURGERHULPVERLENERS
Een dekkend netwerk kan niet zonder vrijwilligers die kunnen reanimeren. Naast de hele blusgroep Ruinen zijn er nog tal van vrijwilligers die zich aangemeld hebben als burgerhulpverlener. Het is van belang dat iedereen geregistreerd blijft en dat er zich steeds nieuwe burgerhulpverleners blijven aanmelden. Hierbij dan ook de oproep aan wie al kan reanimeren zich aan te melden bij dit netwerk. Dit kan via de website www.hartslagnu.nl

REANIMATIECURSUS
Wie graag burgerhulpverlener wil worden maar nog geen EHBO of reanimatiecursus gevolgd heeft kan dit doen in Ruinen. Elke 2e maandag van de maand wordt er door SMINK Medische Dienstverlening een cursus gegeven in Dorpshuis ’t Neie Punt. Tegen een bijdrage van € 25,- (incl. koffie/thee) leer je in 1 avond hoe je moet reanimeren en hoe een AED te bedienen. Ook voor een herhalingsles kun je hier terecht. Opgave hiervoor kan via info@dorpshuisruinen.nl
Zowel Dorpshuis ’t Neie Punt als Dorpsbelangen Rune ondersteunen dit initiatief van harte. Immers hierdoor blijft ons netwerk ook voor de toekomst behouden.

MEER INFORMATIE?
Kijk op www.hartslagnu.nl of neem contact op met het bestuur.